onsdag den 25. december 2013

Entreprenørskabsundervisning

Projekt Idékatalog 2013
Jeg har deltaget i et meget spændende projekt vedrørende entreprenørskabsundervisning i folkeskolen. Jeg blev ansat hos UCC til at indgå i dette projekt. Formålet var at udvikle et idékatalog til undervisning af entreprenørskab i folkeskolen. Jeg fungerede som koordinator for de studerendes undervisningsforløb. Derudover skrev jeg diverse artikler med refleksioner om entreprenørskabsundervisning på læreruddannelsen og i egen undervisning.

Projektets styregruppe bestod af to konsulenter fra Fonden for Entreprenørskab (Anders Rasmussen og Nicolai Nyby), mellemleder for læreruddannelsen (Birgit Grønlund), en lærer med erfaring i entreprenørskabsundervisning (Anja Lea Olsen), to studerende (Anne-Gro Haslund Jensen og Caroline Haarup Mortensen) og projektleder (Lilian Rohde).

På læreruddannelsen deltog jeg i Lilian Rohdes entreprenante undervisning i faget Almen didaktik og mærkede dermed på egen krop, hvordan læringen gjorde indtryk. Derefter udarbejdede jeg selv et forløb i billedkunst, med emnet Manga, japansk tegneserie. Forløbet blev udført på Åvangskolen 2012 i samarbejde med dansklærer Hanne Hueg. Jeg skulle have været i praktik på skolen, men fik merit i sidste øjeblik.  Hanne og jeg valgte at gennemføre forløbet alligevel, dog som samarbejdspartnere, i stedet for rollerne som praktiklærer og praktikant. Det blev et utrolig spændende projekt!

Forløbet er sakset fra kataloget og klippet ind herunder. Det fulde katalog er ikke udgivet endnu.
 






 

 Fantastisk inspirerende projekt på mange måder ; )

onsdag den 11. december 2013

Brev fra ministeriet


 Kære kommuner og folkeskoler                                                                              02-12-2013

Vi står over for den største ændring af folkeskolen i nyere tid, og I står som skoleledere, lærere og pædagoger over for den store udfordring, det er, at realisere folkeskolereformen, så eleverne fra august 2014 møder en længere og mere varieret skoledag.
For at understøtte denne realisering har Undervisningsministeriet iværksat forskellige initiativer:

I dag, den 2. december 2013, lanceres en hjemmeside om folkeskolereformen. Hjemmesiden indeholder blandt andet mere end 60 eksempler på skoler mv., som allerede i dag arbejder med elementer af reformen samt en række interviews med videnspersoner om reformens forskellige temaer. Siden vil løbende blive udbygget med yderligere materiale. Det vil endvidere være muligt for skoler og kommuner at fremsende deres egne eksempler for herved at fremme videndelingen.
I kan finde mere information om hjemmesiden i den vedlagte pressemeddelelse samt på www.uvm.dk/dennyefolkeskole.
Den 5. december 2013 er der ansøgningsfrist til inspirationsprogrammet for en længere og mere varieret skoledag. Undervisningsministeriet har afsat 20 millioner kroner til kommunale projekter, som skal afprøve, hvordan man kan indføre en længere og mere varieret skoledag. Kommuner kan søge om deltagelse frem til den 5. december 2013 på http://www.uvm.dk/~/UVM-DK/Content/News/Udd/Folke/2013/Nov/131112-Ansoegning-til-inspirationsprogram-for-varieret-skoledag-i-folkeskolen
Som led i inspirationsprogrammet vil der i løbet af januar 2014 blive offentliggjort inspirationsmateriale om den længere og mere varierede skoledag, lektiehjælp og faglig fordybelse og den åbne skole.
Herudover har Undervisningsministeriet den 27. november 2013 offentliggjort pejlemærker fra Partsudvalget for efteruddannelse af lærere og pædagoger. Pejlemærkerne skal være en del af grundlaget for udmøntningen af den milliard til efteruddannelse, der er afsat i 2014 til 2020 som led i folkeskolereformen. I kan finde mere information om pejlemærkerne på http://www.uvm.dk/~/UVM-DK/Content/News/Udd/Folke/2013/Nov/131126-Pejlemaerker-for-kompetenceudviklingen-i-folkeskolen-paa-plads eller www.uvm.dk/dennyefolkeskole under temaet Kompetenceudvikling af pædagogisk personale.

Endelig er Undervisningsministeriet ved at etablere det korps af læringskonsulenter, som skal bistå kommuner og skoler med rådgivning og vejledning.

Christine Antorini

Den nye folkeskole

... ifølge UVM
http://uvm.dk/Den-nye-folkeskole